Jesus Christ Superstar exclusief in De Harmonie

Topproductie

In april staat Jesus Christ Superstar vijf dagen lang in De Harmonie. Het is een van de 6 jubileumvoorstellingen. De musical is dan ook exclusief hier te zien voor Noord Nederland. Jesus Christ Superstar krijgt een heel nieuw jasje. Hiervoor staken Albert Verlinde en Ivo van Hove de handen ineen. Een rockmusical over macht, tegenkracht, verraad, vriendschap en geloof, voortbordurend op het succes ook van The Passion. In april staat Jesus Christ Superstar vijf keer in De Harmonie. 

 

De rockopera Jesus Christ Superstar kwam in 1970 uit als album. Vervolgens kwam het verhaal als musical op de planken. "The worst idea ever", volgens sommigen destijds, want hoe kon een musical over Jezus nou een succes worden? Het werd een niet aan te slepen succes. Niet zo gek dat theaterregisseur Ivo van Hove zei dat hij Jesus Christ Superstar nog wel eens wilde regisseren, toen Albert Verlinde hem vroeg wat hij nog wel eens graag zou doen. En zo startte een paar jaar geleden hun samenwerking om deze rockmusical naar de Nederlandse theaters te brengen.

Macht en tegenkracht

Jesus Christ Superstar gaat over een groep mensen die de wereld wil veranderen. En hoe dat eindigt in de grootste beweging ooit. Een voorstelling over aanbidding en verraad. Verheerlijking en laster. Macht en opstand. Maar vooral: een verhaal van hoop. De meer dan 20 rocknummers van het originele album uit 1970 vormen het fundament van deze swingende voorstelling.
Ivo was een puber toen de film verscheen. "Iedereen sprak erover. Als je hem niet gezien had, liep je echt achter." Het maakte diepe indruk. Hij is ervan overtuigd dat het verhaal niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Het is voor Ivo een verhaal met maatschappelijke relevantie. Het gaat over conflict tussen mensen, over spanningen tussen een groeiende beweging en gevestigde autoriteiten. De grilligheid van de massa die vandaag het ene wil en morgen het andere, die geweld verkiest boven democratie.

Extinction Rebellion

Ivo noemt het “entertainment dat ergens over gaat” en “een belangrijk verhaal”. Niet zozeer een religieus verhaal maar een maatschappelijk verhaal. Albert deelt deze visie. De vraag of hij gelovig is of niet, doet er in dit verband helemaal niet toe, zegt hij. “Het is een universeel verhaal. Over ergens voor staan, over verschil van inzicht, over een onmogelijke liefde. Zoveel thema’s die niets met geloof maar alles met het leven te maken hebben.”
 
Ook Albert ziet de thema’s terug in deze tijd: “In de jaren zeventig waren het hippies, nu is het Extinction Rebellion. De macht zat en zit daar niet altijd op te wachten. De burgemeester wikt en weegt: moet ik wel of niet een snelweg afsluiten? De demonstranten hebben hun eigen dilemma: hoe ver wil ik gaan, wil ik alles opofferen of is er een grens?”

Overdonderend en overweldigend

Beiden vinden elkaar in de overtuiging dat dit oude verhaal er nog steeds toe doet. De manier waarop ze het vertellen is echter volstrekt nieuw. Ze spreken van een snelkookpan. Je zit als publiek als het ware midden in de ervaring, in de beleving. g. Om die ervaring nog sterker te maken zijn er in het theater zo'n 170 super seats op het podium. "Je kunt de acteurs bijna voelen en ruiken, je wordt zelf onderdeel van het verhaal.
 
Alle teksten zijn in het Engels. “Die teksten van Tim Rice zijn zó goed, de muziek van Andrew Lloyd Webber is fenomenaal. Wist je trouwens dat die twee nog maar halverwege de twintig waren toen ze dit maakten? Ongelooflijk! Maar waarom zou je dit in het Nederlands doen, terwijl we songs als Hosanna en I don’t know how to love him van buiten kennen?”, aldus Albert.

Mens onder de mensen

Hoewel het voor hen geen religieus verhaal is, willen ze zorgvuldig omgaan met het Bijbelse verhaal. Ivo: “Ik ga religie niet belachelijk maken. Ik heb te veel respect voor mensen, voor iedereen. Maar bedenk wel: deze musical laat Jezus zien vóór de kruisiging. Pas daarna wordt hij een iconisch figuur. Hier is hij gewoon mens onder de mensen, vriend tussen zijn vrienden.”
 
Ook Webber en Rice waren niet religieus. “Zij maakten een verhaal over de maatschappelijke kracht in een groep. Je kúnt iets veranderen, je kúnt zelf iets doen. Dat sloeg begin jaren ’70 aan en dat is nog steeds relevant.” aldus Ivo.

Een ervaring om bij te zijn

Beiden vertellen enthousiast. Albert: "Dit is een huwelijk van de twee beste dingen die je maar kunt hebben. Die fantastische musical van Webber en Rice die na meer dan vijftig jaar nog steeds zo aansprekend is. En dat gekoppeld aan de beste theaterregisseur die in Nederland werkt, Ivo van Hove."
 
Ivo: "Ik maak theater voor iedereen. En hoop dat er zoveel mogelijk mensen komen. Een divers publiek." Albert trekt de twijfelaars bijna het theater binnen: "Ook als je normaal nooit naar het theater gaat, doet het 's! Zoek het avontuur op! De tekst en muziek zijn vertrouwd, maar dit is anders dan je ooit gezien hebt." Zij kunnen niet wachten tot het zover is.
 
Albert Verlinde over De Harmonie:

“De Harmonie is heel gastvrij. Ik hoor ook altijd terug van artiesten die er komen dat het er zo gezellig en leuk is. Leeuwarden realiseert zich denk ik: deze mensen hebben een eind gereden, ze komen hiernaartoe, die gaan wij eens verwennen. Het zijn die open armen die je voelt.”

Sterrencast

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken